Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowe pączki z dziurką pieczone

Waniliowe pączki z dziurką pieczone

Autor:

Przepisów i artykułów: 327 Ocena: 2368

Dodano:

Odsłon: 4311

Waniliowe pączki z dziurką pieczone idealne do herbatki.

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki letniego mleka,
  • 14 g drożdży świeżych,
  • cukier waniliowy,
  • laska wanilii,
  • 2 łyżki masła,
  • 2/3 szklanki drobnego cukru,
  • 2 jajka,
  • 5 szklanek mąki pszennej,
  • cukier puder,
  • cynamon.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Waniliowe pączki z dziurką pieczone

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy na 30 minut aż drożdże zaczną pracować. Masło rozpuszczamy i studzimy.

    Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i rozczyn.

    Zagniatamy dokładnie ciasto. Odstawiamy na około 1 godzinę. Ciasto wałkujemy na około 2 cm wykrawamy szklanką kółeczka, następnie na środku kieliszkiem robimy dziurkę.

    Wykładamy na natłuszczoną blaszkę posypaną mąką. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

    Upieczone posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń