Do góry

Desery Przepis na:

waniliowy sernik z miodem

waniliowy sernik z miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2570

Dodano:

Odsłon: 2810

Sernikowe zamiłowanie jest u nas chyba rodzinne. Po prostu lubimy. Na zimno. Na ciepło. Na puszysto. Na zbito. Z dodatkami. I bez. Ten sernik jest jak puch. Wyrósł jak suflet. Opadł lekko. Idealnie. Delikatny i rozpływający się. I my się rozpływamy razem z nim.

Składniki

  • SPÓD 100 g herbatników
  • 6-7 biszkoptów
  • 2-3 łyżki miodu kurpiowskiego
  • 100 g masła
  • MASA 500 g sera sernikowego naturalnego
  • 200 g serka homogenizowanego z wanilią
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego /bez cukru/
  • 3 jaja /duże/
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki miodu kurpiowskiego
  • szczypta soli
  • WYKOŃCZENIE tabliczka /100 g/ białej czekolady
  • 50 g masła
  • morela
  • pokruszony herbatnik
  • kilka jagód
  • kwiat passiflory
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Herbatniki rozkruszam drobno z biszkoptami. Masło roztapiam. Małą tortownicę wykładam papierem do pieczenia /tylko dno/. Wysypuję ciastka, zalewam masłem zmieszanym z miodem, mieszam i ugniatam.

  2. Piekarniczek rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza.

    Żółtka oddzielam od białek /odstawiam na bok/. Wlewam do misy. Ubijam delikatnie. Dodaję ser, serek homogenizowany, miód, ekstrakt, sok cytrynowy i budyń. Miksuję wszystko do dokładnego połączenia składników. Odstawiam na bok. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Dodaję po łyżce cukru – pudru, ciągle ubijając. Miksuję do gładkiej, lśniącej konsystencji. Do masy jajeczno-serowej dodaję po łyżce białek i mieszam szpatułą do połączenia. Wylewam na ciastkowy spód.

    Piekę około 70 minut /przez pierwszą godzinę nie otwieram drzwiczek/. Nie wiem, jak długo potrwa to w normalnym piekarniku. Piekłam tak długo, aż powierzchnia się delikatnie ścięła. Studzę przy uchylonym okienku piekarnika.

  3. Czekoladę i masło roztapiam w kąpieli wodnej. Polewę wykładam na przestudzony sernik. Układam pokrojone morele. Posypuję herbatnikiem i jagodami. Koronuję męczennicą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 lipca 2014 smacznie się prezentuje i gratuluję wyhodowania passiflory!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 16 lipca 2014 jaki on piękny, ciekawy skład masy serowej :), zdradzisz nazwę kwiatu dekorującego sernik? :) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Giga71 16 lipca 2014 uwielbiam puszyste serniki
a ten wygląda wprost cudownie, gratuluję pięknej dekoracji

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń