Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, kremowy, waniliowy sernik z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 557
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 56
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 34
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 557
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 56
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 34
Składniki
Spód: Ciastka zmielić w robocie i wymieszać ze stopionym masłem. Masą wylepić spód tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Sernik: Jajka krótko zmiksować z cukrem i miąższem z jednej laski wanilii. Dodać ser, zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać proszek budyniowy i połączyć całość. Masę serową wylać na schłodzony spód, na wierzchu sernika poukładać połówki, umytych osuszonych i pozbawionych szypułek truskawek. Sernik wstawić do nagrzanego do 175 piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 160 stopni i piec ok. 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Wykończenie: Przed podaniem wierzch udekorować pokrojonymi truskawkami i rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.