Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowy sernik z truskawkami

Waniliowy sernik z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 153

Pyszny, kremowy, waniliowy sernik z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  • markizy czekoladowe 150 g
  • masło stopione 50 g
  • twaróg sernikowy 1 kg
  • Cukier 220 g
  • Jajko 4 szt.
  • wanilia laska 1 szt.
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie
  • Truskawki 800 g
  • czekolada 70 % 1/2 tabliczki
  • mleko 3,2% 3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Waniliowy sernik z truskawkami

Przygotowanie

  1. Spód: Ciastka zmielić w robocie i wymieszać ze stopionym masłem. Masą wylepić spód tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

  2. Sernik: Jajka krótko zmiksować z cukrem i miąższem z jednej laski wanilii. Dodać ser, zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać proszek budyniowy i połączyć całość. Masę serową wylać na schłodzony spód, na wierzchu sernika poukładać połówki, umytych osuszonych i pozbawionych szypułek truskawek. Sernik wstawić do nagrzanego do 175 piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 160 stopni i piec ok. 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

  3. Wykończenie: Przed podaniem wierzch udekorować pokrojonymi truskawkami i rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń