Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostałam gruszki, postanowiłam zrobić je w drożdżówie ale z procentami:)
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1361
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1361
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
W misce kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, łyżkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i czekamy by ruszyły. Do zaczynu dodajemy 2 żółtka, jedno jajo całe, cukier, szczyptę soli, roztopioną margarynę oraz mąkę. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy, odstawiamy by nam podrosło. Jak nasze ciasto rośnie, obieramy gruszki, kroimy na ósemki. Na suchej patelni karmelizujemy cukier, dodajemy na karmel gruszki i podlewamy winem by były do połowy zakryte. Z cukru przeważnie robi się lizak ale jak delikatnie mieszamy to nam się ładnie rozpuszcza. Mieszamy nasze gruszki i czekamy by ładnie odparował nadmiar wina a gruszki nabrały ładnego herbacianego koloru.
Jak nasze ciasto podrosło, wałkujemy go nadając mu kształt prostokąta. Na środek kładziemy nasze karmelizowane gruszki. Ciasto po bokach nacinamy na centymetrowe paski, układamy na gruszkach nasze paseczki robiąc tak zwanego kłoska.
Formę keksową wykładamy papierem, delikatnie przenosimy nasze ciasto i smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika na 50 minut i pieczemy. SMACZNEGO.