Do góry

Desery Przepis na:

Warkocz drożdżowy z gruszkami.

Warkocz drożdżowy z gruszkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8594

Dodano:

Odsłon: 16692

Dostałam gruszki, postanowiłam zrobić je w drożdżówie ale z procentami:)

Składniki

  • ciasto drożdżowe: 40 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka i jedno całe jajo
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1/3 kostki margaryny roztopionej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • nadzienie: 8 średnich gruszek
  • 4 łyżki cukru
  • lampka czerwonego wina
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, łyżkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i czekamy by ruszyły.
    Do zaczynu dodajemy 2 żółtka, jedno jajo całe, cukier, szczyptę soli, roztopioną margarynę oraz mąkę. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy, odstawiamy by nam podrosło.
    Jak nasze ciasto rośnie, obieramy gruszki, kroimy na ósemki.
    Na suchej patelni karmelizujemy cukier, dodajemy na karmel gruszki i podlewamy winem by były do połowy zakryte.
    Z cukru przeważnie robi się lizak ale jak delikatnie mieszamy to nam się ładnie rozpuszcza. Mieszamy nasze gruszki i czekamy by ładnie odparował nadmiar wina a gruszki nabrały ładnego herbacianego koloru.

  2. Jak nasze ciasto podrosło, wałkujemy go nadając mu kształt prostokąta. Na środek kładziemy nasze karmelizowane gruszki.
    Ciasto po bokach nacinamy na centymetrowe paski, układamy na gruszkach nasze paseczki robiąc tak zwanego kłoska.

  3. Formę keksową wykładamy papierem, delikatnie przenosimy nasze ciasto i smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem.

  4. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut i pieczemy.
    SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń