Do góry

Desery Przepis na:

Warstwowy placek biszkoptowo-serowy

Warstwowy placek biszkoptowo-serowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 358 Ocena: 3867

Dodano:

Odsłon: 8111

To niecodzienne połączenie sernika, ciasta biszkoptowego i masy budyniowej. Całość dopełnia aromat i lekka gorycz kawy, która idealnie balansuje słodycz :)

Składniki

  • Ciasto z białek:
  • 7 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Sernik:
  • 1 kg twarogu na sernik (zmielonego trzykrotnie lub takiego z wiaderka)
  • 7 żółtek
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie fix’u do serników (można zastąpić opakowaniem budyniu śmietankowego lub waniliowego)
  • 2 białka
  • Masa budyniowa:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 300 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • Polewa:
  • 80 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymiary formy 37 cm x 24 cm

    Rozpoczynamy od przygotowania ciasta z białek. Białka ubijamy na sztywno. Później dodajemy cukier i ucieramy na gładką i szklistą pianę. Następnie dodajemy ocet i również dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie za pomocą łyżki wykładamy w odstępach kupki ciasta.

  2. Ubijamy na sztywno białka na biszkopt. Dodajemy do nich cukier (łyżka po łyżce) i cukier wanilinowy. Ucieramy. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkoptem delikatnie zalewamy nasze ciasto z białek. Na koniec górę lekko posypujemy kawą.

  3. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu) około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy i kroimy na pół.

  4. Następnie przygotowujemy sernik. Ubijamy 2 białka na sztywno z połową szklanki cukru. Tymczasem w drugiej misce ucieramy masło z drugą połową szklanki cukru na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy żółtka, ser, fix do serników i pianę. Całość delikatnie i krótko ucieramy na najniższych obrotach. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu) przez około godzinę. Gotowy studzimy.

  5. Budynie dokładnie mieszamy z połową mleka i żółtkami, tak żeby nie było grudek. Następnie w garnku zagotowujemy drugą połowę mleka z cukrem. Zmniejszamy ogień i do wrzącego mleka dodajemy budynie z żółtkami. Energicznie mieszamy, żeby masa się połączyła i zgęstniała, uważając żeby jej nie przypalić. Studzimy. W misce ucieramy masło na puszystą masę, łączymy z masą budyniową i dokładnie ucieramy.

  6. Wszystkie składniki na polewę wrzucamy do ganka i zagotowujemy.

  7. Spód ciasta smarujemy połową masy, później układamy na niej sernik, który następnie smarujemy resztą masy, przykrywamy ją drugą połową ciasta. Na koniec całość polewamy dokładnie polewą.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 stycznia Już słowo "serowy" mi wystarcza ;) Takie 2w1, pyszne połączenie :)
Przy tej liście składników, zaplątałbym się już przy 1/3 przepisu ;p
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń