Do góry

Desery Przepis na:

Wegańska czekolada z chia

Wegańska czekolada z chia

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 3483

Dodano:

Odsłon: 746

Wegańska, chrupiąca czekolada idealna do czarnej kawy.

Składniki

  • 1 kubek zmielonych orzechów laskowych
  • 1 kubek wiorków kokosowych
  • 1/2 kubka dobrego kakao( bez cukru)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 10 daktyli
  • 2 łyżki nasionek chia
  • 1 łyżeczka wanilii( prawdziwej)
  • Polewa:
  • 1/ 2 kubka oleju kokosowego
  • 1/ 4 kubka dobrego kakao
  • 2 łyżki miodu( syropu klonowego lub innego słodzidła)
  • 1 łyżka nasionek chia
  • 1 łyżeczka prawdziwej wanilii
  • 1 szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wegańska czekolada z chia

Przygotowanie

  1. Małą foremkę np. 20x20cm wykładamy folią spożywczą. Folia będzie później przydatna, przy wyjmowaniu czekolady.

  2. Daktyle namaczamy na około 15 minut w ciepłej wodzie. Wodę odcedzamy, a daktyle wrzucamy do silnego robota kuchennego razem z olejem kokosowym i ucieramy na puch. Dodajemy suche składniki i wszystko miksujemy. Wykładamy do formy i równamy, aby powstał spód.

  3. Składniki na polewę miksujemy, ale nie za długo, żeby olej kokosowy się nie rozdzielił i wykładamy na przygotowany spód. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Kroimy na małe batoniki lub kostki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 listopada 2017 To musi być pyszne, a jeszcze z chia, to o każdej porze dnia :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń