Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, pyszne. zdrowe. Spróbujcie koniecznie! :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5358
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Daktyle suszone zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. godzinę (można dłużej). Po tym czasie odsączamy je z wody (wodę możemy użyć np. do koktajli) i blendujemy z masłem orzechowym oraz szczyptą soli. Masę mieszamy z orkiszem ekspandowanym. Wykładamy powstałą masą kwadratową blaszkę i wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach (można wstawić na noc) kroimy na batoniki (mi wyszło 8 sztuk). Możemy zamiast batoników zrobić kulki, wtedy nie musimy trzymać masy na blaszce. Batoniki smarujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypujemy uprażonym sezamem i lnem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!