Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszelkiej maści placki to dość popularne i lubiane przez dzieci jak i dorosłych śniadanie. Moja córka bardzo je lubi. Ja osobiście nigdy nie byłam miłośniczką racuchów, ale odkąd zaczęłam robić takie wegańskie, zdarza mi się zjeść porcję razem z dzieckiem :) taka wersja zwyczajnie bardziej mi smakuje. Ich ogromną zaletą jest to, że można do nich dodać praktycznie każde, dowolne, owoce i one się zawsze udadzą :) pomimo tego, że nie ma w nich jajek ani krowiego mleka, rosną jak szalone, są mięciutkie i baaaardzo puszyste :)
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 543
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 543
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Zaczynamy od nastawienia zaczynu. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem. Dodajemy cukier i taką ilość mąki, by rozczyn miał konsystencję mniej więcej słodkiej śmietanki. Starannie mieszamy by nie było grudek i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, pokrojone jabłko, cynamon, szczyptę soli i ewentualnie troszkę cukru. Starannie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy odrobinę ciepłego mleka roślinnego. Odstawiamy pod ściereczką, aż podwoi swoją objętość. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron, nakładając łyżką porcje ciasta. Po lekkim ostudzeniu posypujemy odrobinę cukrem pudrem. Smacznego!!!!