Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie musisz odmawiać sobie pysznych przyjemności, tylko dlatego, że jesteś weganinem, nie tolerujesz laktozy lub restrykcyjna dieta nie pozwala ci na kokosowe, klasyczne słodycze. Połączenie kokosa i kaszy jaglanej powoduje, że wegańskie rafaello jest nie tylko obłędnie smaczne, ale też bardzo zdrowe. Wegańskie rafaello możesz wykonać w formie kształtnych prostokątów lub przygotować klasyczną wersję kuli z zatopionym migdałem w środku. Obojętnie jaką formę wybierzesz, rafaello w wersji wegańskiej stanie się Twoim ulubionym deserem.
Foremka o rozmiarze 25x25 cm
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15665
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4709
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 384
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2937
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15665
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4709
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 384
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2937
Składniki
Przelej kaszę jaglaną wrzątkiem, by pozbyć się goryczkowego posmaku i przełóż ją do garnka, a następnie zalej mlekiem roślinnym i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut.
Ugotowaną i wystudzoną kaszę przełóż do blendera, dodaj śmietanę, cukier lub jego zamiennik oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj całość na jednolitą masę. Dodaj mąkę kokosową i ponownie zmiksuj. Wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj łyżką.
Na natłuszczoną foremkę (ok. 25x25 cm) wyłóż masę kokosową i wyrównaj powierzchnię. Możesz powciskać w masę obrane ze skórki migdały, by po pokrojeniu rafaello migdał znajdował się w środku każdej porcji. Jeśli zależy Ci na klasycznej formie rafaello, zwilż dłonie, formuj kulki i wkładaj w środek każdej pralinki jeden migdał. Obojętnie jaką formę rafaello wybierzesz, schładzaj je co najmniej godzinę przed podaniem. Rafaello z foremki po wyjęciu z lodówki pokrój ostrym nożem w równe kwadraty lub prostokąty.