Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rurki wykonane z ciasta francuskiego, czyli w wersji dla leniwych, ale można je zrobić również z ciasta kruchego. Przewagą ciasta francuskiego jest szybkość wykonania deseru i smak, który ja uwielbiam :) Do zrobienia będziecie potrzebować specjalnych foremek-rurek, to jest jedyna trudność w tym przepisie :)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3591
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 858
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3591
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 858
Składniki
Ciasto kroimy w cienkie paski o szerokości około 1 cm i nawijamy na foremki wysmarowane olejem kokosowym. Jeżeli jeszcze nie korzystaliście z rurek do pieczenia to warto wiedzieć, żeby nie nawijać ciasta do końca, a zostawić trochę wolnego miejsca na końcach, to ułatwi wyjmowanie foremek po upieczeniu. Ja stukam o blat z węższej strony rurki i wtedy łatwo się wyjmują :) Przy nawijaniu krawędzie ciasta muszą nachodzić na siebie, żeby podczas pieczenia nie powstały przerwy, przez które będzie uciekał krem :) Ja dodatkowo rurki smaruję mlekiem sojowym i posypuję cukrem :)
Przygotowane rurki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 10-12 min w temp. 200 st C. Musicie podglądać, czy już jest rumiane i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia.
Do szklanki mleka dodajemy cukier i wstawiamy do zagotowania, a w 1/4 mieszamy proszek budyniowy. Jak mleko zacznie bulgotać wlewamy rozmieszany proszek i energicznie mieszając zagotowujemy. Zestawiamy z ognia dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Stałą część mleka kokosowego ubijamy jak na bitą śmietanę i dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Mieszamy aż wszystko ładnie połączy się w gładką masę. Jeżeli uznacie, że jest za mało słodka, można dodać cukru pudru i jeszcze chwilę miksować.
Rurki po upieczeniu studzimy na kratce i po pełnym wystudzeniu wyjmujemy z foremek. Nadziewamy kremem za pomocą szprycy i wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, żeby krem zgęstniał, ale Ci mniej cierpliwi mogą jeść od razu :) Smacznego!