Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wegetariański omlet z warzywami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 104
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2706
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 104
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2706
Składniki
Warzywa, w zależności od rodzaju, czyścimy, obieramy, płuczemy.
Brokuły i kalafior dzielimy na różyczki. Fasolkę kroimy na kawałki, marchewkę w zapałkę. Strąki papryki kroimy w kostkę, dymkę w piórka, a szczypior grubo siekamy.
W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone warzywa (oprócz szczypioru). Smażymy 5 minut, stale mieszając. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Podlewamy 2-3 łyżkami wody. Dusimy do miękkości. Posypujemy posiekanym szczypiorem.
W miseczce roztrzepujemy jajka, lekko solimy, wsypujemy przesianą przez sito mąkę i mieszamy na jednolitą masę bez grudek.
Na patelni rozgrzewamy połowę masła. Wlewamy połowę masy jajecznej. Poruszamy patelnią, aby masa równomiernie się rozlała. Gdy powierzchnia omletu zetnie się, natychmiast zsuwamy go na talerz. Okładamy połową warzyw, składamy na pół. Tak samo postępujemy z drugim omletem.
Wartość odżywcza 1 porcji 177 kcal, Białko 6,8 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 12,7 gŹródło: Rewia