Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wegetariański paprykarz"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Bulion zagotuj. Obierz i posiekaj cebule oraz czosnek. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Zeszklij cebule z czosnkiem. Wsyp ryż i mieszając, smaż 3 min. Wlej wino, doprowadź do wrzenia i mieszając, duś ok. 5 min. Po tym czasie wlej 1 szkl. gorącego bulionu. Mieszając, gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy znów dolej 1 szkl. bulionu. Czynność powtarzaj, aż ryż wchłonie cały bulion.
Oczyść, umyj i pokrój w kos teczkę papryki oraz cukinię. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż paprykę, dodaj cukinię. Duś 5 min. Dołóż pomidory z zalewą, przypraw solą i pieprzem. Duś 5 min.
Żaroodporne naczynie posmaruj resztą masła. Risotto wymieszaj z serem typu parmezan i mas carpone, przełóż do naczynia. Na to wyłóż potrawkę warzywną. Zapiekaj 5 min w temp. 200 st. Przed podaniem udekoruj listkami natki.
Ostrzejszy smak
Na oliwie zeszklij posiekane 3 ząbki czosnku i chili. Dopiero dołóż paprykę i pozostałe warzywa.Źródło: Tina