Do góry

Desery Przepis na:

Węgielek - proste ciasto które zachwyca smakiem

Węgielek - proste ciasto które zachwyca smakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 391 Ocena: 3681

Dodano:

Odsłon: 12393

Ciasto węgielek cieszy oczy i podniebienie. Ten wyjątkowo prosty do zrobienia wypiek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady i serników. Co bardzo ważne, jego przygotowanie nie powinno przysporzyć żadnych problemów nawet początkującym kucharzom.

Składniki

  • Ciemne ciasto:
  • 400 g mąki
  • 4 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 300 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g masła
  • Dodatkowo:
  • 200 g dżemu wiśniowego
  • Czekolada do dekoracji
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Węgielek - proste ciasto które zachwyca smakiem

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto włóż do misy robota kuchennego i szybko zmiksuj całość, aby składniki dobrze się połączyły. Przesyp ciasto na stolnicę i zagnieć kulę, uważając, aby nie ogrzać za bardzo ciasta. Zawiń ją w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny.

  2. Przygotuj masę serową. Do misy miksera wbij jajka, a następnie dodaj do nich cukier. Całość utrzyj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj do nich roztopione i lekko przestudzone masło oraz budyń. Ponownie wymieszaj i zacznij porcjami dodawać ser, cały czas miksując masę do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

  3. Blaszkę o wymiarach 25x18 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto kakaowe podziel na 2 części. Połową wyłóż spód formy. Na nim rozsmaruj dżem, a następnie wylej masę serową. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsyp kawałki odrywane z pozostałej części ciasta - powinny mieć nieregularne kształty i rozmiary, jednak nie powinny być zbyt grube.

  4. Ciasto węgielek piecz w temperaturze 170 stopni przez 60 minut. Po tym czasie pozwól mu wystygnąć w piecu. Wystudzone ciasto udekoruj wiórkami czekoladowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń