Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto węgielek cieszy oczy i podniebienie. Ten wyjątkowo prosty do zrobienia wypiek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady i serników. Co bardzo ważne, jego przygotowanie nie powinno przysporzyć żadnych problemów nawet początkującym kucharzom.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 958
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4578
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1220
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 542
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 958
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4578
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1220
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 542
Składniki
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki na ciasto włóż do misy robota kuchennego i szybko zmiksuj całość, aby składniki dobrze się połączyły. Przesyp ciasto na stolnicę i zagnieć kulę, uważając, aby nie ogrzać za bardzo ciasta. Zawiń ją w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Przygotuj masę serową. Do misy miksera wbij jajka, a następnie dodaj do nich cukier. Całość utrzyj do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj do nich roztopione i lekko przestudzone masło oraz budyń. Ponownie wymieszaj i zacznij porcjami dodawać ser, cały czas miksując masę do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Blaszkę o wymiarach 25x18 wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto kakaowe podziel na 2 części. Połową wyłóż spód formy. Na nim rozsmaruj dżem, a następnie wylej masę serową. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsyp kawałki odrywane z pozostałej części ciasta - powinny mieć nieregularne kształty i rozmiary, jednak nie powinny być zbyt grube.
Ciasto węgielek piecz w temperaturze 170 stopni przez 60 minut. Po tym czasie pozwól mu wystygnąć w piecu. Wystudzone ciasto udekoruj wiórkami czekoladowymi.