Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna wilgotna babka o intensywnie cytrynowym aromacie
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 208
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2719
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 873
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1625
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14360
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 208
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2719
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 873
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1625
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14360
Składniki
Jajka z cukrem i szczyptą soli ubij na jasną i puszystą masę (5-10 min) Dalej miksując wlej olej, dodaj skórkę cytrynową, sok z cytryny i olejek cytrynowy Mąkę połącz ze skrobią i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej w kilku porcjach, miksując na małych obrotach tylko do połączenia się składników Formę dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką (jeśli używasz silikonowej nie musisz tego robić) Przelej ciasto do formy Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min do suchego patyczka
Po upieczeniu odstaw babkę na 15 min a następnie wyjmij z formy Po ostudzeniu przekrój babkę na pół i przełóż dżemem Polej lukrem: cukier puder rozetrzyj z sokiem z cytryny (w razie potrzeby dolej więcej soku lub dosyp cukru pudru)