Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna wilgotna babka o intensywnie cytrynowym aromacie
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1410
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 409
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1410
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 409
Składniki
Jajka z cukrem i szczyptą soli ubij na jasną i puszystą masę (5-10 min) Dalej miksując wlej olej, dodaj skórkę cytrynową, sok z cytryny i olejek cytrynowy Mąkę połącz ze skrobią i proszkiem do pieczenia, dodaj do masy jajecznej w kilku porcjach, miksując na małych obrotach tylko do połączenia się składników Formę dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką (jeśli używasz silikonowej nie musisz tego robić) Przelej ciasto do formy Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min do suchego patyczka
Po upieczeniu odstaw babkę na 15 min a następnie wyjmij z formy Po ostudzeniu przekrój babkę na pół i przełóż dżemem Polej lukrem: cukier puder rozetrzyj z sokiem z cytryny (w razie potrzeby dolej więcej soku lub dosyp cukru pudru)