Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka babka ozdobi każdy wielkanocny stół. Jest smaczna z nutką pomarańczy. Polecam serdecznie. Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1364
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38541
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1297
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1364
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38541
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1297
Składniki
Do letniego mleka wsypać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki zamieszać i odstawić do wyrośnięcia
Rodzynki namocz kilka godzin wcześniej w 50 ml rumu następnie odcedź i wysusz na papierzanym ręczniku.
Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem ,wsyp przesianą mąkę. Dodaj wyrośnięte drożdże ,szczyptę soli oraz kilka kropli aromatu pomarańczowego. Całość miksuj na średnich obrotach kilka minut. Na koniec dodaj rozpuszczone letnie masło zamieszaj ręką oraz skórkę kandyzowaną pomarańczy i rodzynki. Wszystko to zamieszaj . Przygotowaną masę przykryj ściereczką i odstaw w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie położyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką krupczatką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni funkcja góra ,dół przez 60 minut . Upieczoną babkę udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Wesołych Świąt! Zapraszam do obejrzenia filmiku na YouTube.