Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka babka ozdobi każdy wielkanocny stół. Jest smaczna z nutką pomarańczy. Polecam serdecznie. Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1552
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 836
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1552
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 836
Składniki
Do letniego mleka wsypać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki zamieszać i odstawić do wyrośnięcia
Rodzynki namocz kilka godzin wcześniej w 50 ml rumu następnie odcedź i wysusz na papierzanym ręczniku.
Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem ,wsyp przesianą mąkę. Dodaj wyrośnięte drożdże ,szczyptę soli oraz kilka kropli aromatu pomarańczowego. Całość miksuj na średnich obrotach kilka minut. Na koniec dodaj rozpuszczone letnie masło zamieszaj ręką oraz skórkę kandyzowaną pomarańczy i rodzynki. Wszystko to zamieszaj . Przygotowaną masę przykryj ściereczką i odstaw w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie położyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką krupczatką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni funkcja góra ,dół przez 60 minut . Upieczoną babkę udekorować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Wesołych Świąt! Zapraszam do obejrzenia filmiku na YouTube.