Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocna babka Trzy-smaki

Wielkanocna babka Trzy-smaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 894

Trudno się jej oprzeć, jest wyjątkowo krucha, delikatna. Mix smaków, kokos, migdał i mak. Najlepsza jest z mlekiem lub jogurtem. To przypomnienie przepisu, u nas jest zawsze na świątecznym stole.

Składniki

  • mąka pszenna 160 g mąka kukurydziana 40 g mąka ziemniaczana 200 g
  • cukier 220 g
  • margaryna 250 g
  • jajka 4 sztuki
  • suchy mak 60 g wiórki kokosowe 40 g
  • mleko 85 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżka
  • olejek migdałowy
  • Lukier: cukier puder mleko, sok z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Margarynę utrzeć, dodając stopniowo jaja, cukier, mąki, mleko.
    Do utartego ciasta wsypać mak z kokosem. Jeszcze raz dokładnie utrzeć ciasto i wylać do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką.
    Piec około 50 minut w 170-180 C.
    Lukier.
    Cukier puder wymieszać z niewielką ilością mleka i soku z cytryny.
    Ostudzoną babkę polać lukrem i udekorować kwiatkami z masy cukrowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń