Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2306
Dodano: 18.04.2019
Odsłon: 2773
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wlewamy ajerkoniak, wsypujemy obie mąki i chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy pastylki polewy mlecznej i dokładnie mieszamy.
Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.
Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy, ale jeszcze ciepłą wyjmujemy z foremki.
Dekorowanie: Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy nią wystudzoną babkę, dekorujemy również płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 16 porcji.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

CookWithMe 19 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Wygląda super, i na pewno pyszna! :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

ewka16 18 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
już czuję jak pachnie i smakuje :)Odpowiedzi: 1 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 18 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Super:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 18 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Przepiękna! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 18 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Robi sie coraz smaczniej! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz