Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj znowu trochę słodkości na święta. Kolejna propozycja na małe babeczki - tym razem mocno czekoladowe, które doskonale komponują się ze śmietanową masą na bazie serka mascarpone. Fajnym pomysłem jest również dodanie do babeczki owocowego dodatku.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20040
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 539
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 640
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7077
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20040
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 539
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 640
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7077
Składniki
BABECZKI W garnuszku roztopić masło. Wyłączyć palnik, dodać pokrojoną czekoladę i poczekać aż się rozpuści. Następnie dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Przesiać przez sitko mąkę pszenną z sodę oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem do puszystości, zmniejszyć obroty miksera i dodać masę czekoladową, dokładnie zmiksować. Następnie dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 170 stopni na formie do babeczek wyłożonej papilotkami przez ok. 20-30 min.
MASA ŚMIETANOWA Śmietankę 30% ubić mikserem, po chwili dodać cukier i mascarpone, dalej ubijać do powstania puszystej masy.
PRZEŁOŻENIE BABECZEK Z zimnych babeczek wydrążyć środek i wypełnić kilkoma wiśniami, następnie nałożyć masę śmietanową. Wierzch masy posypać pokruszonym ciastem, który wydrążyliśmy ze środka. Można polać polewą czekoladową albo rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego :)