Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hot Cross Buns to wielkanocne bułeczki drożdżowe z przyprawami i owocami, odznaczające się charakterystycznym krzyżem z jasnego ciasta. W Wiekiej Brytanii tradycyjnie pieczone – i zjadane! – są już w Wielki Piątek, i jak to z ludowymi wypiekami bywa, łączą się z nimi liczne przesądy. Zapraszam!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2996
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2996
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 130
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 65
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Przygotuj zaczyn. Podgrzej mleko do temperatury ciała. Dodaj drożdże i łyżkę cukru; odstaw w ciepłe miejsce.
Do misy miksera dodaj 500 g mąki, resztę cukru, sól oraz przyprawę korzenną. Dodaj zaczyn. Zacznij mieszać na wolnych obrotach.
Dodaj dwa roztrzepane jajka; wymieszaj.
Dodaj roztopione i przestudzone masło; wymieszaj.
Wyrabiaj kilka minut do osiągnięcia gładkiej masy.
Dodaj skórkę cytryny oraz suszone owoce; mieszaj, aż będą równo rozprowadzone w cieście.
Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
Włóż ciasto do naoliwionej miski; przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrastaniu wybij z ciasta powietrze, a następnie wyłóż je na podsypany mąką blat i uformuj bułeczki.
Ukształtowane bułeczki odstaw na chwilę na blaszce pod przykryciem do podrośnięcia; następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
Przygotuj pastę z mąki: do 5 łyżek mąki dodawaj stopniowo wodę do uzyskania gładkiej pasty. Ozdób bułeczki, rysując pastą krzyże.
Bułeczki piecz w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez 15 minut.
Wyłóż bułeczki na kratkę do wystudzenia.
Rozpuść dżem; płynnym dżemem posmaruj wystudzone bułeczki, nadając im połysk.
Smacznego!