Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocne ciasteczka z makiem

Wielkanocne ciasteczka z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25199

Dodano:

Odsłon: 3929

Propozycja na smaczne, pełnoziarniste ciasteczka z makiem i nutą wanilii. Ciastka idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska wielkanocna, ale także jako smakowite powitanie wiosny :)

Składniki

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 130 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 130 g masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki maku niebieskiego
  • szczypta soli
  • ziarenka z laski wanilii
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • DODATKOWO (do przygotowania maku):
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy mak, który moczymy w zimnej wodzie około 1 godzinę. Po tym czasie mak odcedzamy, zalewamy wrzątkiem, ponownie odcedzamy i przekładamy do garnka.
    Mak zalewamy szklanką mleka i dodajemy łyżeczkę cukru - gotujemy około 10 minut. Po tym czasie mak odciskamy i studzimy.

    * Tak przygotowany mak doda naszym ciasteczkom niesamowitego aromatu.

  2. Masło ucieramy z drobnym cukrem, dodajemy jajka i ubijamy wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę.

  3. Wszystkie mąki przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, sodę oczyszczoną, ostudzony mak, ziarenka wanilii oraz ubitą masę z jajek, masła i cukru. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy je na około 1 godzinę do lodówki.

  4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy dowolne kształty.

  5. Wycięte kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 9 - 10 minut.

  6. Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.

  7. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń