Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27465
Dodano: 29.03.2015
Odsłon: 4497
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Na początku przygotowujemy mak, który moczymy w zimnej wodzie około 1 godzinę. Po tym czasie mak odcedzamy, zalewamy wrzątkiem, ponownie odcedzamy i przekładamy do garnka.
Mak zalewamy szklanką mleka i dodajemy łyżeczkę cukru - gotujemy około 10 minut. Po tym czasie mak odciskamy i studzimy.
* Tak przygotowany mak doda naszym ciasteczkom niesamowitego aromatu.
Masło ucieramy z drobnym cukrem, dodajemy jajka i ubijamy wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę.
Wszystkie mąki przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, sodę oczyszczoną, ostudzony mak, ziarenka wanilii oraz ubitą masę z jajek, masła i cukru. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy je na około 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy dowolne kształty.
Wycięte kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 9 - 10 minut.
Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.
Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

monikagotuje 31 marca 2015Zgłoś do usunięcia
Piękne i smaczne :)1 Kto głosował? | Odpowiedz