Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, pełnoziarniste ciasteczka z makiem i nutą wanilii. Ciastka idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska wielkanocna, ale także jako smakowite powitanie wiosny :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102045
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1984
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5846
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5844
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102045
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1984
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5846
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5844
Składniki
Na początku przygotowujemy mak, który moczymy w zimnej wodzie około 1 godzinę. Po tym czasie mak odcedzamy, zalewamy wrzątkiem, ponownie odcedzamy i przekładamy do garnka. Mak zalewamy szklanką mleka i dodajemy łyżeczkę cukru - gotujemy około 10 minut. Po tym czasie mak odciskamy i studzimy. * Tak przygotowany mak doda naszym ciasteczkom niesamowitego aromatu.
Masło ucieramy z drobnym cukrem, dodajemy jajka i ubijamy wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę.
Wszystkie mąki przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, sodę oczyszczoną, ostudzony mak, ziarenka wanilii oraz ubitą masę z jajek, masła i cukru. Wyrabiamy ciasto i wstawiamy je na około 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy dowolne kształty.
Wycięte kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 9 - 10 minut.
Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.
Życzę smacznego! :)