Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny keks na Wielkanocny stół. Bardzo, bardzo polecam. Uda się każdemu. Smacznego życzę :)
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 45
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 54
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2925
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 45
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 54
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2925
Składniki
Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy mieszankę keksową i delikatnie mieszamy.
Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Pieczenie: Keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do suchego patyczka. Upieczony keks dokładnie studzimy.
Dekorowanie: Polewę roztapiamy i dekorujemy nią wystudzony keks, dekorujemy również odłożoną mieszanką keksową. Keks odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Podanie: Gotowy keks kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Keks można pokroić na około 12 porcji.