Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocny keks z polewą czekoladową.

Wielkanocny keks z polewą czekoladową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 4376

Przepyszny keks na Wielkanocny stół. Bardzo, bardzo polecam. Uda się każdemu. Smacznego życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru ( 200 ml )
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 100 ml mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 30 dag mieszanki keksowej ( 5 dag odkładamy do dekoracji )
  • Dodatkowo:
  • 10 dag polewy deserowej
  • 5 dag mieszanki keksowej ( odłożonej z tej do ciasta )
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy mieszankę keksową i delikatnie mieszamy.

  2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

  3. Pieczenie: Keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do suchego patyczka. Upieczony keks dokładnie studzimy.

  4. Dekorowanie: Polewę roztapiamy i dekorujemy nią wystudzony keks, dekorujemy również odłożoną mieszanką keksową. Keks odstawiamy do zastygnięcia polewy.

  5. Podanie: Gotowy keks kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.


  6. Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
    Keks można pokroić na około 12 porcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń