Do góry

Desery Przepis na:

Wielokropek jabłkowo - mandarynkowy

Wielokropek jabłkowo - mandarynkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 294 Ocena: 1424

Dodano:

Odsłon: 717

Super delikatne ciasto pachnące owocami.

Składniki

  • Jajka kurze - 5 szt
  • Cukier kryształ - 20 dag
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mak - 3 łyżki
  • Mandarynki - 6 szt.
  • Jabłka smażone - 280 g - 1 słoiczek
  • Galaretka o smaku malinowym - 1 szt.
  • Galaretka o smaku pomarańczowym - 2 szt.
  • Śmietana 30% - 250 ml
  • Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
  • Mleko - 3 łyżki
  • Wiórka kokosowe do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wielokropek jabłkowo - mandarynkowy

Przygotowanie

  1. Jajka ubić na puszysto z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z mąką i proszkiem , na końcu dodać mak i jeszcze raz wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę.

  2. Jabłka przesmażyć i wymieszać z galaretką malinową, wyłożyć na ciasto.

  3. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody pozostawić do stężenia. Mandarynki obrać , zblendować. Śmietanę ubić na puszysto , dodać mus mandarynkowy, wymieszać, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać i wyłożyć na ciasto.

  4. Przykryć drugą połową ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając mleko , wówczas polewa lepiej rozprowadza się po cieście, posypać wiórkami kokosowymi.

  5. Schłodzić w lodówce , podzielić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń