Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec drożdżowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2709
Składniki
Margarynę roztop. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 szklanki letniego mleka. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Wsyp 3 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i od- staw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Mąkę, która została, przesiej na stolnicę, dodaj cukier, jajko, pozostałe mleko, tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60x25 cm. Rozłóż na nim żurawinę, rodzynki oraz słupki migdałowe. Zwiń wzdłuż dłuższego boku. Roladę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż tak, by powstał wieniec. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem.
Ostrym nożem natnij i lekko rozchyl tak, by utworzył się wachlarz. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piecz 40-50 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 220 kilokalorii
Ciasto szybciej wyrośnie, jeśli wstawimy je do piekarnika nagrzanego do temp. 50°CŹródło: Świat i Ludzie