Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec drożdżowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 671
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Świeże drożdże rozdrobnij palcami, wsyp do miseczki. Dodaj łyżkę cukru, starannie rozetrzyj. Zalej ciepłym mlekiem. Dodaj pół porcji przesianej mąki, wymieszaj, a po tem odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Żółtka utrzyj z resztą cukru, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, utrzyj. Wsyp resztę przesianej mąki. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na ok. 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na placek o wymiarach 40 cm na 24 cm. Potnij na 3 długie pasy. Posyp je pośrodku posiekanymi drobno suszonymi morelami oraz namoczonymi wcześniej i osączonymi rodzynkami.
Pasy ciasta zroluj tak, by przykryć znajdujące się na nich owoce, a następnie zapleć z nich warkocz. Okrągłą formę (na przykład do baby z kominem) natłuść. Ułóż warkocz, formując wieniec. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami migdałów. Piecz około 40 minut w temp. 180 st.Źródło: Świat kobiety