Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec marcepanowy z cynamonem"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 112
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3694
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 155
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 112
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3694
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 155
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 874
Składniki
Ciasto podstawowe przygotuj według przepisu ze strony 38. Odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut.
Cynamon wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Marcepan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj z żółtkiem. Masło roztop i ostudź.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na stolnicy oprószonej mąką. Rozwał- kuj na prostokąt 35 x 65 cm. Do posmarowania placka użyj 2/3 stopionego masła. Wyłóż na niego masę marcepanową i delikatnie rozprowadź ją łyżką po cieście, pozostawiając wolne brzegi. Całość posyp cukrem z cynamonem. Zwiń placek jak dywan.
Rulon ciasta ułóż na papierze do pieczenia. Przetnij wzdłuż (nie do końca, zdj. poniżej), powstałe dwa paski spleć i uformuj wieniec. Połóż go razem z pergaminem na blasze do pieczenia. Ciasto posmaruj pozostałym masłem, odstaw na 20 minut, aby ponownie wyrosło.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw wieniec. Piecz 25–30 minut. Po ok. 20 minutach ciasto możesz przykryć folią aluminiową, żeby wierzch się nie przypiekł. Gotowy wieniec wystudź.
Czy wiesz, że...
Paski drożdżowego ciasta o wiele łatwiej będzie spleść, jeśli nie przetniesz rulonu do końca.Źródło: Twój Styl