Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec maślankowy z musem malinowym"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 263
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 263
Składniki
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała. W tym czasie winogrona opłucz i oderwij od gałązek. Maliny przebierz, umyj i dobrze osącz.
Maślankę roztrzep widelcem. Wymieszaj z sokiem z limonki oraz cukrem. Cztery foremki (o poj. 150 ml), ew. jedną większą z kominkiem opłucz zimną wodą. Do foremek włóż winogrona.
Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Wymieszaj z maślanką. Tężejącą masę przelej do foremek. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Maliny zmiksuj na gładko z cukrem waniliowym. Mus przetrzyj.
Foremki z gotowym deserem zanurz na chwilę w gorącej wodzie. Dzięki temu łatwiej wyjmiesz deser. Wieńce przełóż na talerzyki. Polej musem malinowym. Przed podaniem udekoruj listkami melisy cytrynowej.
260 min, 1 porcja zawiera ok. 200 kcal, ok. 3,10 zł za porcjęŹródło: Tina