Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieniec z orzechami w karmelu"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 134
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 141
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 103
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22729
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 134
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 141
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 103
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22729
Składniki
Mielone orzechy wymieszać z cynamonem i 7,5 dag cukru. Dodać 2 jajka, dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, 12,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Pozostałe 2 jajka utrzeć z twarogiem, rumem i 12,5 dag masła. Dodać sypkie i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego wałeczek i pokroić na 20 plasterków. Każdy lekko rozwałkować.
Na środku 10 placuszków położyć po porcji orzechowego nadzienia. Zlepić i uformować kulki. Na pozostałych plackach rozłożyć 3/4 powideł. Zlepić i uformować kulki.
Formę z kominkiem (śr. 26 cm) posmarować olejem. Ciasno układać w niej – na przemian – kulki orzechowe i kulki z powidłami, tworząc wieniec. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-50 minut. Studzić 10 minut w foremce, następnie wyjąć i jeszcze ciepłe ciasto posmarować resztą masła i posypać 5 dag cukru pudru. Odstawić do wystudzenia.
Na mocno rozgrzaną patelnię wyspać 2 łyżki cukru, stopić je na jasny karmel. Wrzucić orzechy, wymieszać je z karmelem i rozłożyć na posmarowanej olejem folii aluminiowej. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem wieniec oprószyć cukrem pudrem, ozdobić resztą powideł i orzechami w karmelu.Źródło: Życie na gorąco