Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na aromatyczne i wilgotne ciasto, które swoim smakiem zadowoli każdego fana cytrusów. Przygotujemy prostą, potrójnie cytrynową babkę, która nasączymy przyjemnym słodko – kwaskowym syropem i ozdobimy prostym lukrem. Poziom witaminy C w organizmie podnosi się od samego patrzenia na to ciasto! W kuchni unosi się przyjemny cytrusowy zapach, który zachęca do sięgania po kolejne kawałki. W smaku babka jest idealnie zbalansowana, ani za słodka, ani za kwaśna, a dodatek syropu sprawia, że całość jest przyjemnie orzeźwiająca.
mikser, keksówka 21 x 10 cm
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 200
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 120
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 200
Krokiety z kurczakiem i warzywami
Odsłon: 120
Składniki
Do 220 g mąki pszennej dodaj czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Składniki krótko przemieszaj za pomocą rózgi, do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
Do niewielkiego naczynia przelej 3 duże jajka, 50 ml mleka i łyżeczkę soku z cytryny. Zawartość naczynia wymieszaj do uzyskania gładkiego płynu. Wszystkie składniki powinny mieć mniej więcej temperaturę pokojową, więc pamiętaj, żeby wyjąć je z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta.
Do dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła i 180 g drobnego, białego cukru. Tłuszcz utrzyj z cukrem za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodaj w kilku partiach jajka z mlekiem, za każdym razem dokładnie miksując ze sobą zawartość miski.
Przesiej składniki suche bezpośrednio do miski. Delikatnie połącz je z maślano – mleczną masą za pomocą szpatułki, tylko do chwili, aż wchłonie się cała mąka. Nie mieszaj ciasta zbyt długo, bo może stać się ciężkie i efekt końcowy nie będzie do końca zadowalający. Dodaj do ciasta świeżo startą skórkę z dwóch cytryn i ponownie krótko przemieszaj zawartość miski, tylko do równego rozprowadzenia skórki w cieście.
Ciasto przelej do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o rozmiarach 21 x 10 cm. Delikatnie rozprowadź je po całej powierzchni blaszki i wyrównaj jego wierzch.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około godzinę, do suchego patyczka. Tuż po włożeniu ciasta do piekarnika przykryj je kawałkiem folii aluminiowej. Po 40 minutach zdejmij folię i piecz ciasto przez kolejne 15 minut, aż nabierze pięknej, złotej barwy.
Pod koniec czasu pieczenia ciasta przygotuj syrop. Do niewielkiego naczynia przesyp 80 g drobnego, białego cukru i dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok z dwóch cytryn. Składniki wymieszaj do rozpuszczenia cukru w soku.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i gęsto nakłuj bambusowym patyczkiem, póki jest jeszcze gorące. Po nakłuciu nasącz ciasto przygotowanym wcześniej syropem. Wylej go bezpośrednio nad zrobionymi przed chwilą dziurami, tak żeby mógł do nich wpłynąć i równomiernie nawilżyć całą babkę. Odstaw ciasto na 15 minut w blaszce do lekkiego przestudzenia, wyjmij je na kratkę i wystudź całkowicie.
Do miseczki przesyp 60 g cukru pudru i stopniowo dodawaj do niego sok z cytryny. Za każdym razem mieszaj zawartość miseczki do całkowitego wchłonięcia soku – ja użyłem w sumie 3.5 łyżeczki soku. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go bezpośrednio na wierzch ciasta. Ciasto odstaw na chwilę, do zastygnięcia lukru.
Smacznego!