Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Wilgotna babka cytrynowa
  • Ciasta
  • Przepis na

Wilgotna babka cytrynowa

17.02.2023 Odsłon: 22136
5.0 (71 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na aromatyczne i wilgotne ciasto, które swoim smakiem zadowoli każdego fana cytrusów. Przygotujemy prostą, potrójnie cytrynową babkę, która nasączymy przyjemnym słodko – kwaskowym syropem i ozdobimy prostym lukrem. Poziom witaminy C w organizmie podnosi się od samego patrzenia na to ciasto! W kuchni unosi się przyjemny cytrusowy zapach, który zachęca do sięgania po kolejne kawałki. W smaku babka jest idealnie zbalansowana, ani za słodka, ani za kwaśna, a dodatek syropu sprawia, że całość jest przyjemnie orzeźwiająca.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, keksówka 21 x 10 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5194

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1119

do 60 min 60 min
4
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2287

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Dania główne

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 1691

do 60 min 60 min
16
smaker
smaker
Pieczywo

Chleb bezglutenowy

Pieczywo Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy może być rozczarowaniem dla każdego, kto z jakiejś przecho...

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Warzywa
  • Chleby

Odsłon: 653

do 30 min 30 min
4
KORAL
KORAL
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasta Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasto rozpływające się z ustach.

  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 1170

do 30 min 30 min
18
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5194

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1119

do 60 min 60 min
4
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2287

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Dania główne

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 1691

do 60 min 60 min
16
smaker
smaker
Pieczywo

Chleb bezglutenowy

Pieczywo Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy może być rozczarowaniem dla każdego, kto z jakiejś przecho...

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Warzywa
  • Chleby

Odsłon: 653

do 30 min 30 min
4
KORAL
KORAL
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasta Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasto rozpływające się z ustach.

  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 1170

do 30 min 30 min
18
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Wilgotna babka cytrynowa
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto
  • 1.5 szklanki (220 g) mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Niewielka szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g miękkiego masła
  • Niepełna szklanka (180 g) cukru
  • Skórka z dwóch cytryn
Syrop
  • Sok z dwóch cytryn (ok. 100 ml)
  • Niepełne pół szklanki (80 g) drobnego cukru
Lukier
  • ½ szklanki (60 g) cukru pudru
  • Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1

Do 220 g mąki pszennej dodaj czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Składniki krótko przemieszaj za pomocą rózgi, do równego rozprowadzenia dodatków w mące.

2

Do niewielkiego naczynia przelej 3 duże jajka, 50 ml mleka i łyżeczkę soku z cytryny. Zawartość naczynia wymieszaj do uzyskania gładkiego płynu. Wszystkie składniki powinny mieć mniej więcej temperaturę pokojową, więc pamiętaj, żeby wyjąć je z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta.

3

Do dużej miski przełóż 200 g miękkiego masła i 180 g drobnego, białego cukru. Tłuszcz utrzyj z cukrem za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodaj w kilku partiach jajka z mlekiem, za każdym razem dokładnie miksując ze sobą zawartość miski.

4

Przesiej składniki suche bezpośrednio do miski. Delikatnie połącz je z maślano – mleczną masą za pomocą szpatułki, tylko do chwili, aż wchłonie się cała mąka. Nie mieszaj ciasta zbyt długo, bo może stać się ciężkie i efekt końcowy nie będzie do końca zadowalający. Dodaj do ciasta świeżo startą skórkę z dwóch cytryn i ponownie krótko przemieszaj zawartość miski, tylko do równego rozprowadzenia skórki w cieście.

5

Ciasto przelej do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o rozmiarach 21 x 10 cm. Delikatnie rozprowadź je po całej powierzchni blaszki i wyrównaj jego wierzch.

6

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około godzinę, do suchego patyczka. Tuż po włożeniu ciasta do piekarnika przykryj je kawałkiem folii aluminiowej. Po 40 minutach zdejmij folię i piecz ciasto przez kolejne 15 minut, aż nabierze pięknej, złotej barwy.

7

Pod koniec czasu pieczenia ciasta przygotuj syrop. Do niewielkiego naczynia przesyp 80 g drobnego, białego cukru i dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok z dwóch cytryn. Składniki wymieszaj do rozpuszczenia cukru w soku.

8

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i gęsto nakłuj bambusowym patyczkiem, póki jest jeszcze gorące. Po nakłuciu nasącz ciasto przygotowanym wcześniej syropem. Wylej go bezpośrednio nad zrobionymi przed chwilą dziurami, tak żeby mógł do nich wpłynąć i równomiernie nawilżyć całą babkę. Odstaw ciasto na 15 minut w blaszce do lekkiego przestudzenia, wyjmij je na kratkę i wystudź całkowicie.

9

Do miseczki przesyp 60 g cukru pudru i stopniowo dodawaj do niego sok z cytryny. Za każdym razem mieszaj zawartość miseczki do całkowitego wchłonięcia soku – ja użyłem w sumie 3.5 łyżeczki soku. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go bezpośrednio na wierzch ciasta. Ciasto odstaw na chwilę, do zastygnięcia lukru.

10

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki