Do góry

Desery Przepis na:

Wilgotna babka serowa

Wilgotna babka serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 3045

Dodano:

Odsłon: 9474

Babka serowa - inna niż wszystkie babki wielkanocne

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 200 g sera twarogowego zmielonego (lub serka kremowego śmietankowego)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 2 łyżki gorącej wody
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wilgotna babka serowa

Przygotowanie

  1. Jajka wyjęte wcześniej z lodówki zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
    Następnie dodaj miękkie masło i miksuj przez chwilę.
    Wsyp mleko w proszku i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Następnie dodaj ser i zmiksuj.
    Wlej olej, cały czas miksując.
    Odstaw mikser.
    Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski ze zmiksowaną wcześniej masą, połącz za pomocą szpatułki.
    Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
    Piecz w temp. 160°C przez 40-50 min do suchego patyczka.
    Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji (dolewając więcej wody w razie potrzeby).
    Przestygnięte ciasto polej lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 kwietnia Coś dla mnie!Już siedzi u mnie w książce:)))) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń