Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Że dziś jest niedziela wymyśliłam po obiedzie szybkie ciasto do kawki już większej połowy nie ma ale chyba to oznacza że domownikom smakowało. Jest dość proste w wykonaniu a już nie wspomnę o tym jak szybko znika. Jeśli ktoś nie lubi piec lub mu nie wychodzą ciasta, zapewniam że to wyjdzie na pewno wystarczy tylko dobry piekarnik i chęci oraz serce włożone w wykonanie ciasta.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 104
Polecam.
Odsłon: 1530
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1720
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 104
Polecam.
Odsłon: 1530
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1720
Składniki
Żółtka oddzielić od białek, do białek wsypać cukier kryształ i na najwyższych obrotach miksera ubijać tak długo aż masa z białek będzie sztywna i lśniąca. Jak już białka mamy dokładnie ubite wtedy dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać do połączenia się białek z żółtkami.
Do ubitej masy z białek i żółtek nie przerywając ubijania wlewać małymi strumieniami olej. Jak już mamy zmiksowana masę z olejem wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, śmietanę i można dodać jedną łyżeczkę ulubionego aromatu ( ja dodałam pomarańczowy fajnie komponuje się z jabłkiem ). Całość dokładnie zmiksować a w międzyczasie przygotować jabłka obrać je oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki.
Zmiksowane ciasto przelać do foremki 40 na 12 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryna i wysypanej bułka tartą. Na wierzch ciasta wyłożyć przygotowane jabłka. Na jabłka posypać cynamon wymieszany z cukrem ( jeśli ktoś nie lubi cynamonu można pominąć ).
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec godzinę w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku przez pięć minut, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu oddzielić ciasto od papieru do pieczenia, można posypać cukrem pudrem.
Ciasto wyszło bardzo smaczne i fajne wilgotne a połączenie jabłek z cynamonem to już obłęd, dodanie aromatu też było strzałem w dziesiątkę. Jeśli ktoś nie lubi ciast z jabłkami można dodać inny owoc lub upiec całkiem czyste ciasto bez niczego. Polecam serdecznie do poobiedniej kawki i nie tylko.