Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na proste ciasto czekoladowe, które nie wymaga miksera. Pokryjemy je piękną, lśniącą polewą. Ciasto wychodzi niesamowicie wilgotne, przyjemnie czekoladowe, i rozpływa się w ustach. Pomimo sporej ilości cukru całość wychodzi niezbyt słodka i stoi raczej bliżej wytrawnych deserów. Prosty sposób na zrobienie wrażenia na gościach i domownikach.
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1768
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4914
Polecam.
Odsłon: 123
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7288
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1768
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4914
Polecam.
Odsłon: 123
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7288
Składniki
Do dużej miski przesiej 225 g mąki pszennej, 85 g ciemnego kakao, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia i taką samą ilość sody oczyszczonej. Po pozbyciu się wszystkich grudek dodaj 250 g drobnego białego cukru i niewielką szczyptę soli. Zawartość naczynia przemieszaj krótko przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
Kiedy składniki suche są wymieszane, dodaj do nich 250 ml kefiru, 2 duże jajka, 125 ml oleju rzepakowego i 100 g powideł śliwkowych. Jeśli nie masz pod ręką kefiru, możesz użyć maślanki lub jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i kefir wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta. Zawartość naczynia wymieszaj przy pomocy solidnej rózgi, tylko do uzyskania jednolitego gęstego ciasta. Nie powinno to zająć długo, 2 – 3 minuty wystarczą.
Do tak przygotowanego ciasta dodaj 250 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody. Płyn dodawaj w kilku partiach i za każdym razem ostrożnie mieszaj całość przy pomocy rózgi, tylko do wchłonięcia wody przez ciasto. Dodatek gorącej wody ułatwi rozpuszczenie kakao, przez co jego smak będzie mocniej wyczuwalny. Po dodaniu całej wody ciasto stanie się bardzo płynne.
Gotowe ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnej blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm. Po przelaniu ciasta do formy stuknij nią kilka razy o blat, żeby wybić duże bąbelki powietrza.
Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 50 – 60 minut, do suchego patyczka. Dokładny czas pieczenia będzie zależeć od mocy Twojego piekarnika. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko nabierać koloru, możesz przykryć je kawałkiem foli aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około 30 minut, do lekkiego przestudzenia. Wyjmij je wtedy na kratkę i wystudź całkowicie. Uważaj przy wyjmowaniu ciasta z formy, bo na tym etapie ciasto nadal będzie delikatne.
Przygotuj polewę. Do niewielkiego naczynia wsyp 1 ½ łyżeczki żelatyny. Dodaj do niej 3 łyżki świeżo zagotowanej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną żelatynę odstaw na bok, na czas przygotowania pozostałych składników polewy.
Do niewielkiego rondelka przełóż 150 g masła. Dodaj do niego 150 ml 36% śmietanki, 150 g cukru pudru i 60 g ciemnego kakao. Zawartość naczynia podgrzewaj na średnio niskim ogniu, stale mieszając, do uzyskania jednolitego płynu i lekkiego zagotowania.
Kiedy tak się stanie, zdejmij rondelek z ognia i przelej polewę przez drobne sitko. Do polewy dodaj rozpuszczoną wcześniej żelatynę i krótko wymieszaj, tylko do uzyskania jednolitego płynu. Gotową polewę odstaw na 2, 3 minuty, aż zacznie gęstnieć.
W międzyczasie przełóż kratkę z ciastem nad blaszkę wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Takie szybkie stanowisko oszczędzi Ci sprzątania i pozwoli na zebranie nadmiaru polewy, którą możesz wykorzystać drugi raz. Po lekkim przestudzeniu polewy krótko ją wymieszaj, a następnie polej nią całe ciasto tak, żeby polewa swobodnie spływała z ciasta. Po polaniu całego ciasta zostaw je na kratce na około 15 - 30 minut, do całkowitego zastygnięcia polewy.
Smacznego!