Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny, aromatyczny i przede wszystkim wilgotny piernik to idealna propozycja na świąteczne ciasto. Gwarancją sukcesu tego piernika jest dodanie do ciasta powideł śliwkowych - dzięki temu piernik będzie niezwykle wilgotny i miękki.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 119
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1289
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 119
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 52
Składniki
Keksówkę o wymiarach 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Przygotuj trzy miski. Największa będzie Ci potrzebna na koniec.
Do dużej miski przesiej suche składniki: mąkę, sodę, cukier puder, 2 łyżki kakao, przyprawę do piernika i cukier wanilinowy.
W osobnej misce ubij mikserem 3 jajka, aż do uzyskania puszystego , jasnego kremu. Krem powinien być nieco lejący.
W trzeciej (największej) misce wymieszaj mleko, roztopione i ostudzone masło, miód oraz powidła śliwkowe.
Do największej miski z mlekiem, miodem, masłem i powidłami dodaj suche składniki i zmiksuj do połączenia się składników jednolitą masę. Pod koniec dodaj ubite jajka i miksuj (na najniższych obrotach) do połączenia się wszystkich składników.
Do masy dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto przelej do keksówki i piecz około 1 godzinę i 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Aby piernik nie spiekł się za bardzo po około godzinie można przykryć go folią. Po upieczeniu, wyjmij piernik z piekarnika i ostudź.
Aby przygotować polewę do piernika, umieść czekoladę mleczną, 75 g masła, cukier, wodę, łyżeczkę kakao oraz ekstrakt z wanilii w rondelku. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do powstania jednolitej, gładkiej masy.
Lekko ostudzoną polewą polej piernik. Wierzch piernika możesz posypać posiekanymi orzechami.