Piernik, który nie musi leżakować. Jest dobry od razu po upieczeniu. A przy tym wilgotny – po prostu idealny :)
Wilgotny piernik na ciemnym piwie
Składniki
- Mąka pszenna - 260 g
- Cukier - 130 g
- Ciemne piwo - 160 ml
- Olej - 180 ml
- Miód - 160 ml
- Kakao - 2 łyżki
- Soda oczyszczona - 1 i 1/4 łyżeczki
- Imbir w proszku - 2 i 1/4 łyżeczki
- Biały pieprz - 1/4 łyżeczki
- Cynamon - 1 łyżeczka
- Jajka - 2 szt.
- Polewa czekoladowa - 1 opakowanie
Składniki
- Mąka pszenna - 260 g
- Cukier - 130 g
- Ciemne piwo - 160 ml
- Olej - 180 ml
- Miód - 160 ml
- Kakao - 2 łyżki
- Soda oczyszczona - 1 i 1/4 łyżeczki
- Imbir w proszku - 2 i 1/4 łyżeczki
- Biały pieprz - 1/4 łyżeczki
- Cynamon - 1 łyżeczka
- Jajka - 2 szt.
- Polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Etapy przygotowania
Piwo zagotowujemy i lekko studzimy. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, białym pieprzem, imbirem i cynamonem. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę dwa całe jajka z cukrem. Ciągle miksując dolewamy płynny miód oraz olej. Stopniowo dosypujemy wymieszane sypkie produkty a na końcu piwo. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po ostudzeniu polewamy polewą czekoladową (domowej roboty lub gotową).
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4566

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 724

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 320

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14648
Ostatnio komentowane przepisy

Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 64
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4566

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 724

Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Kasze i ryż
- Jaglana
- Warzywa
- Buraki
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 320

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14648



Składniki
- Mąka pszenna - 260 g
- Cukier - 130 g
- Ciemne piwo - 160 ml
- Olej - 180 ml
- Miód - 160 ml
- Kakao - 2 łyżki
- Soda oczyszczona - 1 i 1/4 łyżeczki
- Imbir w proszku - 2 i 1/4 łyżeczki
- Biały pieprz - 1/4 łyżeczki
- Cynamon - 1 łyżeczka
- Jajka - 2 szt.
- Polewa czekoladowa - 1 opakowanie
Piwo zagotowujemy i lekko studzimy. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, białym pieprzem, imbirem i cynamonem. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę dwa całe jajka z cukrem. Ciągle miksując dolewamy płynny miód oraz olej. Stopniowo dosypujemy wymieszane sypkie produkty a na końcu piwo. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po ostudzeniu polewamy polewą czekoladową (domowej roboty lub gotową).