Do góry

Desery Przepis na:

Wiosenne ciasto

Wiosenne ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 6232

Dodano:

Odsłon: 2609

Ekspresowe ciasto z miksem owoców

Składniki

  • Składniki na ciasto;
  • 3 pełne szklanki mąki
  • 200 g. margaryny lub masła
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Beza;
  • 5 białek, 3/4 szklanki cukru
  • owoce;
  • 1 duża gruszka
  • 5 lasek rabarbaru
  • duża kiść winogron
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zrobienie ciasta;
    Margarynę roztopić w garnku, przestudzić i dodać żółtka, cukier, mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto krótko zagnieść ręką. Odłożyć małą garstkę ciasta i umieścić ją w zamrażarce. Będzie z niej kruszonka.
    Resztę ciasta wyłożyć na blaszkę 25/25, nakłuć widelcem i piec w 170* 15 minut

    Zrobienie bezy;
    Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dosypujemy cukier. Beza ma się szklić, ma być sztywna. To oznaka, że podczas pieczenia nie opadnie.

    Owoce;

    Rabarbar obieramy i kroimy na dwu lub trzy centymetrowe kawałki. Z gruszki usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy jej, również kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojone owoce i winogrona mieszamy z cukrem pudrem i skrobią.

    Na spód upieczonego ciasta kładziemy owoce, na nie wykładamy bezę i ścieramy ciasto, które daliśmy do zamrażarki.

    Całość pieczemy 40 minut w 160*

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń