Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśnia w czekoladzie kojarzy ci się z czekoladowym cukierkiem? Sprawdź, jak pyszne jest ciasto o takiej nazwie!
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 74
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 175
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 375
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 74
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 175
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 375
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. Włóż wszystkie składniki do misy miksera i zmiksuj hakami na jednolitą masę. Natłuść i oprósz kakao tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłóż jej dno ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie, przekrój je na dwa blaty. Skrop je sokiem z wiśni wymieszanym z wódką. Jeden z blatów włóż z powrotem do tortownicy.
Przygotuj masę serowo-czekoladową. Roztop w kąpieli wodnej czekoladę. Zmiksuj z serkiem mascarpone. Dosłodź do smaku. Przelej masę serowo-czekoladową do tortownicy i zatop w niej wiśnie. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij i wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Przygotuj polewę do ciasta. Roztop czekoladę deserową w kąpieli wodnej. Wymieszaj ze śmietaną kremówką. Rozprowadź polewę czekoladową na schłodzonym cieście. Odstaw je na kolejną godzinę do lodówki. Czekoladę mleczną zetrzyj na wiórki na mandolinie. Udekoruj nią ciasto przed podaniem.