Do góry

Desery Przepis na:

Wiśnie z borówkami i galaretką

Wiśnie z borówkami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1737

Dodano:

Odsłon: 570

Lekkie, i pyszne ciasto z wiśniami i borówkami. Na lato idealne, szybkie i proste do zrobienia. Moja rodzina bardzo lubi takie ciacha. Kwaskowe wiśnie przełamują słodycz ciasta. Polecam ciasto zalać galaretką przezroczystą bo fajnie wygląda. U mnie takie ciacho szybko schodzi, a na upały idealne.

Składniki

  • biszkopt: 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • pianka wiśniowa: 500 g wiśni
  • 1/2 cytryny
  • 500 mililitrów śmietanki 36 %
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 5 łyżek cukru
  • pozostałe: 40 dkg borówek
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 800 mililitrów wody
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wiśnie z borówkami i galaretką

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, po minucie kolejną i tak do końca. Jak piana będzie lśniąca a cukier rozpuści się dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Dodaję przesianą mąkę w dwóch etapach i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formę. Biszkopt piekę 20 minut. Wyjmuję do ostygnięcia.

  2. Pianka wiśniowa:

    Wiśnie dryluje, przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i chwilę podgotowuję. Wiśnie puszczą sok, cukier się rozpuści. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach zimnej wody, dodaję sok wiśniowy gorący i rozpuszczam. Wlewam do pozostałych wiśni. Odstawiam do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno, dodaję wiśnie i mieszam mikserem. Na biszkopt wylewam piankę wiśniową i wstawiam do lodówki.


  3. Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Na piance wiśniowej układam borówki, wylewam lekko tężejącą galaretkę i wstawiam do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń