Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wiśniowa drożdżowo-krucha zebra"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 24
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3498
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 111
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 24
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3498
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 111
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,10 zł
Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże. 350 g mąki, 75 g cukru, szczyptę soli i torebkę cukru waniliowego wsypujemy do miski. Dodajemy 2 jajka, 75 g masła i mleko. Wyrabiamy aż się połączą, a ciasto będzie gładkie i lepkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę.
300 g mąki, 175 g masła, 100 g cukru siekamy na stolnicy, dodajemy jajko i krótko wyrabiamy. Powstałe ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę łączymy z cynamonem, drugą z kakao, wyrabiamy. Obie części wstawiamy do lodówki na godzinę.
Ciasto drożdżowe przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy. Przekładamy na posmarowaną olejem kwadratową blachę i równomiernie na niej rozprowadzamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Na drożdżowe ciasto kładziemy łyżką, w miarę gęsto, porcje konfitury. Posypujemy cynamonowym i kakaowym kruchym ciastem, jak kruszonką. Pieczemy w 180oC ok. 25 minut.
Wartość odżywcza porcji - 320 kcal Białko 4 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 47 gŹródło: Rewia