Do góry

Desery Przepis na:

Wiśniowa pychotka

Wiśniowa pychotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1044

Dodano:

Odsłon: 8278

Zapraszam na pyszne ciasto. Trzy warstwy, posypane czekoladą. Biszkopt, galaretka wiśniowa z wiśniami, bita śmietana i utarta czekolada. Nazwałam je wiśniowa pychotka :) Zamiast wiśni, można użyć innych owoców i innej galaretki.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml. śmietanki 30 %
  • 250 g. serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • Galaretka:
  • 4 szklanki gorącej wody
  • 1 duży słoik wiśni w kompocie
  • 3 galaretki wiśniowe
  • Dodatkowo:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Ubijać jeszcze chwilę.
    Wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Zmiksować chwilę, na najniższych
    obrotach miksera. Na koniec, przemieszać od spodu łyżką. Wylać na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 175 stopni 20-25 minut.

  2. Galaretkę zalać gorącą wodą i zostawić do wystudzenia.
    Do zimnej galaretki, dodać odcedzone na sitku wiśnie. Wymieszać i wstawić do lodówki.
    Na zimny biszkopt, wylać tężejącą galaretkę
    z wiśniami.
    Wstawić na godzinę do lodówki.

  3. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystudzenia.

    Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy, a następnie serek mascarpone.
    Jeszcze chwilę ubijać. Na koniec, dodać wystudzoną żelatynę.
    Zmiksować do połączenia składników.Gotową masę śmietanową, wyłożyć na ciasto z galaretką.
    Wyrównać powierzchnię.

  4. Wierzch posypać utartą czekoladą.

    Wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin.
    Najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń