Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wiśniowa strucla"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Drożdże rozetrzyj z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka oraz łyżką mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Stop masło, lekko ostudź. Zmiksuj jajka oraz żółtka z cukrem. Wsyp mąkę, dodaj zaczyn drożdżowy, zapach cytrynowy, wlej mleko i mikserem wyrób gładkie ciasto. Na koniec wlej stopione masło i jeszcze raz wyrób. Odstaw do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na dwie części. Każdą rozwałkuj. Posyp bułką tartą, płatkami migdałowymi, posmaruj konfiturami lub połóż rozmrożone, odsączone owoce. Zwiń ciasto w rulon, podwiń końce.
Włóż strucle do dwóch keksówek posmarowanych tłuszczem, posypanych bułką tartą. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, znów odstaw do wyrośnięcia. Kiedy strucle wyrosną, piecz je 50 minut w temperaturze 180° C.
CZAS: około 40 minut (bez czasu pieczenia)Źródło: Dobry Tydzień