Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 649 Ocena: 5621
Dodano: 11.11.2020
Odsłon: 13463
5-6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Spód: ciastka kakaowe /kruche, herbatniki/ rozkruszamy i mieszamy z roztopionym masłem. Masa powinna być lekko wilgotna. Masę wgniatamy w spód tortownicy /20 cm/ i odstawiamy.
Galaretkę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ale zamiast wody używamy kompotu. Do ugotowanej galaretki dodajemy wiśnie z kompotu /kilka sztuk odkładamy do dekoracji/ i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę z owocami przekładamy na spód z herbatników. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę lekko ubijamy z cukrem pudrem /dodajemy go według uznania - w zależności od tego jak słodki jest kompot, który użyliśmy do przygotowania galaretki/ a następnie dodajemy porcjami serek mascarpone. Gotowy krem przekładamy na torcik. Na wierzchu układamy odłożone wiśnie i posypujemy startą czekoladą.
Na skróty
Komentarze do przepisu (10)

Maudie 14 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszności.Połączenie wyśmienite:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 12 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
O raju! ale pyszne wartswy! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 12 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Wiśnie, śmietana i czekolada - co może być lepszego? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 12 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Super:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 11 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Wiśnia i śmietanka to jest to co lubię :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz