Do góry

Desery Przepis na:

Wiśniowiec bez pieczenia

Wiśniowiec bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 649 Ocena: 5621

Dodano:

Odsłon: 13463

Wiśniowy torcik bez pieczenia z kremem z mascarpone i śmietany. Prosto, smacznie, słodko i... kalorycznie:)

Składniki

  • spód:
  • ciastka kakaowe 10 dag
  • masło 5 dag
  • krem:
  • mascarpone 25 dag
  • śmietana kremówka 250 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • dodatkowo:
  • galaretka 1 op
  • kompot z wiśni 0,5 l
  • wiśnie z kompotu 1,5 szklanki
  • czekolada gorzka do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wiśniowiec bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Spód: ciastka kakaowe /kruche, herbatniki/ rozkruszamy i mieszamy z roztopionym masłem. Masa powinna być lekko wilgotna. Masę wgniatamy w spód tortownicy /20 cm/ i odstawiamy.
    Galaretkę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ale zamiast wody używamy kompotu. Do ugotowanej galaretki dodajemy wiśnie z kompotu /kilka sztuk odkładamy do dekoracji/ i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę z owocami przekładamy na spód z herbatników. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

  2. Schłodzoną śmietanę kremówkę lekko ubijamy z cukrem pudrem /dodajemy go według uznania - w zależności od tego jak słodki jest kompot, który użyliśmy do przygotowania galaretki/ a następnie dodajemy porcjami serek mascarpone. Gotowy krem przekładamy na torcik. Na wierzchu układamy odłożone wiśnie i posypujemy startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń