Do góry

Desery Przepis na:

Wiśniowy jogurtowiec

Wiśniowy jogurtowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6945

Dodano:

Odsłon: 1624

Ciasto kakaowe z masą jogurtową i wiśniami. Ciasto na górze też jogurtowe, polane w esy-floresy. Ciasto wyszło pyszne.

Składniki

  • CIASTO na blaszkę 30x40:
  • -250 g.masła -100 g. cukru -3 żółtka -3 łyżki gęstej śmietany
  • -450 g. mąki -1 łyżka kakao -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • OWOCE:
  • -garść bułki tartej albo grysiku -450 g. drążonych wiśni
  • MASA JOGURTOWO-WIŚNIOWA:
  • -1200 g. jogurtu greckiego -350 g. serka twarogowego
  • -5 jajek -250 g. cukru -3 budynie wiśniowe
  • KREM ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -400 g. jogurtu greckiego
  • -80 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -15 g. żelatyny -ok.1/3 szklanki wody
  • ESY-FLORESY:
  • -100 g. polewy czerwonej czekoladowej w pastylkach
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Rozdrobnić palcami, odłożyć mniejszą połowę ciasta na posypkę. Tą większą część zagnieść i wylepić blaszkę 30x40. Blaszkę powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.

  2. Posypać solidnie bułką tartą i rozrzucić wiśnie.(tutaj były mrożone)

  3. Rozsypać pozostawioną kruszonką po wiśniach.

  4. masa-Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser, jogurt i zmiksować,na niskich obrotach miksera. Przesiać budynie i ponownie zmiksować. Wylać masę na kruszonkę. (masa będzie rzadka)

  5. Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Pod koniec można przykryć papierem do pieczenia.Ciasto ostudzić.

  6. krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z fixem,cukrem pudrem i jogurtem.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na zimne ciasto i schłodzić.

  7. esy-Polewę roztopić nad parą, przelać do rożka papierowego albo buteleczki z dzióbkiem.Polać górę ciasta w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń