Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-05-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną oleju. Można dodać owoce, kropelki czekoladowe lub startą skórkę z cytryny.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3830
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 631
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3829
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 398
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 754
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3830
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 631
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3829
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 398
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 754
Składniki
Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć, wlać gorącą wodę i ubić na puszystą pianę. Dodać ponad połowę cukru i cukier waniliowy. Utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie dodać skrobię kukurydzianą, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Krótko wymieszać. Białka ubić na sztywno. Wsypać pozostały cukier i ubić na puszystą masę. Ostrożnie dodać do ciasta.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni 25- 30 minut. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. Z papieru wyciąć 3 paski szerokości 1 cm i położyć na cieście. Przez sitko posypać cukrem pudrem, a następnie ostrożnie zdjąć paski papieru.