Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Włoskie panettone"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 178
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 143
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w wodzie, dodaj połowę mąki i zmiksuj. Potem porcjami wsyp resztę mąki. Cały czas miksuj zaczyn. Potem odstaw go na ok. 2 godzin.
Przygotuj ciasto 1: zaczyn wymieszaj mikserem z wodą. Porcjami domieszaj mąkę. Dodaj żółtka. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miseczki. Wtedy wsyp cukier i dolej masło. Następnie wyrabiaj ciasto rękoma około 30 minut. Potem przykryj folią aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto potroi swoją objętość (zajmuje to 4-5 godzin).
Przygotuj ciasto 2: pierwsze ciasto wymieszaj mikserem z mąką, miodem i solą. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek miseczki, wsyp cukier. Potem kolejno dodaj żółtka i zapach waniliowy. Dalej miksuj, a kiedy ciasto ponownie zacznie odchodzić od ścianek naczynia, wlej masło. Wyrabiaj ciasto rękoma przez 30 minut i odstaw na 45 minut.
Ciasto ponownie zagnieć. Rozdziel. Włóż do 2 do wysokich foremek wyłożonych pergaminem. Odstaw w ciepłe miejsce i poczekaj, aż ciasto wyrośnie i będzie sięgać prawie po brzegi formy.
Wstaw je wtedy do piekarnika rozgrzanego do temp.190 st. Piecz ok. 40 minut. Ew. posyp cukrem pudrem.Źródło: Tina