Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wiadomo klasyczna wózetka to biszkopt czekoladowy nasączony ponczem herbacianym lub alkoholowym, na nim wyłożonym kremem śmietanowym z mascarpone, polanym na wierzchu czekoladą i wyszprycowanym na wierzchu kleksem ze śmietany. Postanowiłam zrobić wózetkę w nieco innej odsłonie, ponieważ zamiast klasycznego ponczu np. alkoholowego biszkopty nasączyłam syropem z borówek amerykańskich.
*Biszkopt kakaowy:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier, wsypać cukier waniliowy i miksować, aż składniki się połączą.
Do żółtek wlać ocet i dokładnie wymieszać. Wymieszane żółtka z octem przelać do miski z białkami i dalej miksować.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i stopniowo porcjami przesypywać do miski i mieszać szpatułką, by składniki się połączyły i nie było żadnych gródek. Na koniec do masy wmieszać kakao.
Przygotowane ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 12-15 min ( w zależności od piekarnika) do suchego patyczka. .
Po tym czasie biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
*Syrop z borówek amerykańskich:
Borówki umyć, można użyć mrożonych. Na patelnię lub do garnka przełożyć borówki, wsypać cukry: waniliowy i kryształ, zalać wszystko wodą.
Wszystko gotować przez 15 minut, by powstał syrop. Jak się ugotuje odcedzić go do osobnego naczynia (borówki nie będą potrzebne) i pozostawić do wystygnięcia.
Biszkopt przekroić na dwa blaty.
Każdy blat nasączyć syropem.
Jeden z blatów przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krem śmietanowy:
Do miseczki wsypać żelatynę, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 minut, by żelatyna się namoczyła. Po tym czasie wlać do niej zimną wodę i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na bok.
Do dużego naczynia przelać śmietankę kremówkę i ubić na sztywno. Do ubitej śmietany przełożyć serek mascarpone, wsypać cukry: waniliowy i kryształ i miksować do połączenia się składników. Na koniec przelać wcześniej rozpuszczoną żelatynę i dalej miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przygotowany krem przełożyć i rozłożyć równomiernie na pierwszym blacie ciasta. Na wyłożony krem położyć (od strony nasączenia syropem) drugi blat ciasta.
*Polewa kakaowa:
Na kąpieli wodnej w rondelku roztopić masło. Do roztopionego masła dodać kakao, cukier i dokładnie wymieszać. Przygotowaną polewę pozostawić do wystudzenia. Gotową polewę rozprowadzić równomiernie po górnej warstwie drugiego blatu biszkoptu.
*Dodatek:
Do miseczki przelać i ubić na sztywno śmietankę kremówkę. Do ubitej śmietany wsypać cukier kryształ i miksować do połączenia się składników. Gotową śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować wzorki na warstwie polewy kakaowej.
Przed podaniem ciasto schłodzić ok. 3-4 godziny w lodówce.
Ciasto jest gotowe:)
Smacznego:) !!!
Ciasto Bajka siostry Anastazji zaskakuje swoim wyglądem i kolorystyką. Jest j...
Odsłon: 13149
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7830
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2121
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30015
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5039
Kluski śląskie z sosem z prawdziwków suszonych. Polecam :)
Odsłon: 7830
Kluski śląskie można jeść na kilka sposobów, z masłem, z sosem lub jako dodat...
Odsłon: 2121
Propozycja na makaron castellane otulony aromatycznym, zdrowym i dodającym wi...
Odsłon: 30015
Propozycja na smakowite i aromatyczne pesto z zielonych oliwek i pietruszki z...
Odsłon: 5039
Składniki
*Biszkopt kakaowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier, wsypać cukier waniliowy i miksować, aż składniki się połączą. Do żółtek wlać ocet i dokładnie wymieszać. Wymieszane żółtka z octem przelać do miski z białkami i dalej miksować. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i stopniowo porcjami przesypywać do miski i mieszać szpatułką, by składniki się połączyły i nie było żadnych gródek. Na koniec do masy wmieszać kakao.
Przygotowane ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 12-15 min ( w zależności od piekarnika) do suchego patyczka. .
Po tym czasie biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
*Syrop z borówek amerykańskich: Borówki umyć, można użyć mrożonych. Na patelnię lub do garnka przełożyć borówki, wsypać cukry: waniliowy i kryształ, zalać wszystko wodą.
Wszystko gotować przez 15 minut, by powstał syrop. Jak się ugotuje odcedzić go do osobnego naczynia (borówki nie będą potrzebne) i pozostawić do wystygnięcia.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Każdy blat nasączyć syropem. Jeden z blatów przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krem śmietanowy: Do miseczki wsypać żelatynę, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 30 minut, by żelatyna się namoczyła. Po tym czasie wlać do niej zimną wodę i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na bok. Do dużego naczynia przelać śmietankę kremówkę i ubić na sztywno. Do ubitej śmietany przełożyć serek mascarpone, wsypać cukry: waniliowy i kryształ i miksować do połączenia się składników. Na koniec przelać wcześniej rozpuszczoną żelatynę i dalej miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przygotowany krem przełożyć i rozłożyć równomiernie na pierwszym blacie ciasta. Na wyłożony krem położyć (od strony nasączenia syropem) drugi blat ciasta.
*Polewa kakaowa: Na kąpieli wodnej w rondelku roztopić masło. Do roztopionego masła dodać kakao, cukier i dokładnie wymieszać. Przygotowaną polewę pozostawić do wystudzenia. Gotową polewę rozprowadzić równomiernie po górnej warstwie drugiego blatu biszkoptu. *Dodatek: Do miseczki przelać i ubić na sztywno śmietankę kremówkę. Do ubitej śmietany wsypać cukier kryształ i miksować do połączenia się składników. Gotową śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyszprycować wzorki na warstwie polewy kakaowej. Przed podaniem ciasto schłodzić ok. 3-4 godziny w lodówce.
Ciasto jest gotowe:)
Smacznego:) !!!
Przepisy Desery
Desery
Jabłka w biszkopcie
Desery
Lody cappuccino
Desery
Placki z serka waniliowego
Desery
Rurki z kremem
Jabłka w biszkopcie
Wspaniały deser dla wszystkich. Polecam ten przepis.
Odsłon: 118
Lody cappuccino
Aksamitne lody cappuccino, w których znajdziesz chrupiące kawałki czekolady s...
Odsłon: 371