Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny i delikatny serniczek do kawy.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2467
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 63
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 727
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2467
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 63
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 727
Składniki
Wykonanie polewy: Wszystkie składniki na polewę rozpuścić powoli na małym ogniu stale mieszając do połączenia się składników (nie dopuścić do zagotowania) Wykonanie ciasta: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, margarynę z masłem, żółtka zetrzeć na tarce i wymieszać razem z masłem i margaryną. Następnie dodać do mąki, wyrobić bardzo starannie ciasto. Po czym rozwałkować i przenieść ciasto na wałku do przygotowanej formy i wstawić do lodówki.
Wykonanie sera: Masło roztopić na wolnym ogniu i odstawić. Następnie ser zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrami na puch, wlewać powoli ostudzone masło dodając po jednej łyżce sera, budynie i aromat.
Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i całość delikatnie wymieszać.
Wykonanie placka: Na schłodzonym kruchym cieście rozłożyć pierniki, w wolne miejsca rozłożyć pokruszoną chałwę i zalać przygotowanym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 50 minut.
Upieczony i ostudzony sernik polać polewą czekoladowo- galaretkową.