Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wykwintny tort z owocami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 177
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 140
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Ubij sztywną pianę z białek i cukru. Żółtka utrzyj z cukrem wanilinowym. Obie masy delikatnie połącz i wmieszaj przesianą mąkę, pokrojoną na kawałki czekoladę, a na koniec wlej olej. Wszystko wymieszaj. Tortownicę (o średnicy 24 cm) posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wlej do niej gotowe ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 160 °C przez około 45 minut. Potem poczekaj, aż ciasto wystygnie w formie, wyjmij i przekrój w poprzek na trzy części.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i stale mieszając, ostudź go. Następnie ubijaj go, dodając pokrojone na kawałki masło oraz brandy. Wszystko to ubij na gładki krem.
Dwie trzecie kremu użyj do sklejenia płatów ciasta. Resztą posmaruj powierzchnię tortu i dekoracyjnie, wyciskając małe kleksy za pomocą szprycy, nanieś go po obwodzie. Boki tortu obsyp prażonymi płatkami migdałów. Na wierzchu tortu poukładaj oczyszczone i pokrojone owoce. Wstaw go do lodówki do stężenia. Po dwóch godzinach tort wyjmij. Przygotuj galaretkę. Lekko stężałą nanieś na owoce. Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 415 kcal.Źródło: Na żywo