Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wyśmienita strucla"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Bakalie wymieszaj z cynamonem oraz gałką i zalej rumem. Do przesianej mąki wsyp sól, drożdże, cukier, wymieszaj. Następnie dodaj mleko, jajko, masło oraz kilka kropli aromatu waniliowego.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, by wyrosło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Wyłóż na nie bakalie i ponownie zagnieć, by bakalie połączyły się z ciastem.
Następnie ciasto rozwałkuj na owal o grubości 2-3 cm. Na środku połóż wałeczek z marcepanu i złóż ciasto tak, by górna jego część nie do końca pokryła dolną cześć. Brzegi dokładnie dociśnij.
Ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 min. Piecz 45 min w temp. 180°C. Lekko przestudzoną struclę posmaruj roztopionym masłem i oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie