Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wytrawny jogurtowiec z truskawkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 100
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Do dużej miski wlej cały jogurt. Kubeczek dokładnie umyj i wytrzyj. Odmierz nim pozostałe : mąkę, cukier i olej. Dodaj proszek, pieprz i sól. Wymieszaj dokładnie. Jajka rozbij, roztrzep i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj. Ciasto ma być dość gęste. Ewentualnie dosyp jeszcze trochę mąki.
Odszypułkowane truskawki umyj i osusz. Pokrój je na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj z posiekanym tymiankiem. Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Z ciasta uformuj walec i włóż go do foremki. Powciskaj w wierzch ciasta truskawki z tymiankiem. Ostrożnie wyrównaj wierzch.
Piekarnik nagrzej do 180oC. Ciasto piecz około 50 minut. Nie otwieraj drzwiczek w trakcie pieczenia. Zostaw do ostygnięcia w formie.Źródło: Naj