Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i bardzo czekoladowe:)
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 19
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 476
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 960
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 233
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 19
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 476
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 960
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 233
Składniki
z 2 szkl mleka odlewamy pol szklanki , w ktorej mieszamy 2łyzki kakao+3,5łyz maki ziemniaczanej +2,5 pszennej. Najlepiej do wymieszania uzyc miksera;)
Reszte mleka zagotowujemy z 0,5szkl cukru i cukrem waniliowym. Do gorącego mleka dodajemy rozrobione maki z kakaem i gotujemy budyń, ktory nastepnie odstawiamy do ostygnięcia.
Białka ubijamy na piane dodajac pod koniec 0,5 szkl cukru. nastepnie dodajemy żółtka i mąki. Ciasto dzielimy na 2 częsci.
Do jednej dodajemy 2 łyzki kakao do drugiej 2 łyzki kiślu. Ciasta wylewamy na przemian na blache (tak jakbysmy piekli zebre). Pieczemy w piek nagrzanym do 160-165st przez ok 30-40min. Studzimy.
2/3 czekolady mlecznej i 1/3 gorzkiej rozpuszczamy (drobno łamiemy, kroimy) z 3łyzkami mleka w kapieli wodnej.(wystarczy konsystencja gęstej smietany).
Masło ucieramy na puch, nastepnie dodajemy na przemian zimny budyń i roztopioną (nie za gorącą) czekoladę. Wszystko mieszamy na jednolitą mase.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Nasączamy herbata wymieszana z alkoholem i aromaten. Jeden placek smarujemy kremem i przykrywamy drugim.
Z pozostalej mlecznej czekolady i 1/2 (pozostalej) gorzkiej robimy polewe- roztapiamy z 4 łyzkami mleka w kapieli wodnej. Wstawiamy do lodowki na ok 30min. Smacznego!:)