Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i bardzo czekoladowe:)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19772
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 415
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6803
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242296
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19772
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 415
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6803
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242296
Składniki
z 2 szkl mleka odlewamy pol szklanki , w ktorej mieszamy 2łyzki kakao+3,5łyz maki ziemniaczanej +2,5 pszennej. Najlepiej do wymieszania uzyc miksera;)
Reszte mleka zagotowujemy z 0,5szkl cukru i cukrem waniliowym. Do gorącego mleka dodajemy rozrobione maki z kakaem i gotujemy budyń, ktory nastepnie odstawiamy do ostygnięcia.
Białka ubijamy na piane dodajac pod koniec 0,5 szkl cukru. nastepnie dodajemy żółtka i mąki. Ciasto dzielimy na 2 częsci.
Do jednej dodajemy 2 łyzki kakao do drugiej 2 łyzki kiślu. Ciasta wylewamy na przemian na blache (tak jakbysmy piekli zebre). Pieczemy w piek nagrzanym do 160-165st przez ok 30-40min. Studzimy.
2/3 czekolady mlecznej i 1/3 gorzkiej rozpuszczamy (drobno łamiemy, kroimy) z 3łyzkami mleka w kapieli wodnej.(wystarczy konsystencja gęstej smietany).
Masło ucieramy na puch, nastepnie dodajemy na przemian zimny budyń i roztopioną (nie za gorącą) czekoladę. Wszystko mieszamy na jednolitą mase.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Nasączamy herbata wymieszana z alkoholem i aromaten. Jeden placek smarujemy kremem i przykrywamy drugim.
Z pozostalej mlecznej czekolady i 1/2 (pozostalej) gorzkiej robimy polewe- roztapiamy z 4 łyzkami mleka w kapieli wodnej. Wstawiamy do lodowki na ok 30min. Smacznego!:)