Desery Przepis na:
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
z 2 szkl mleka odlewamy pol szklanki , w ktorej mieszamy 2łyzki kakao+3,5łyz maki ziemniaczanej +2,5 pszennej. Najlepiej do wymieszania uzyc miksera;)
Reszte mleka zagotowujemy z 0,5szkl cukru i cukrem waniliowym. Do gorącego mleka dodajemy rozrobione maki z kakaem i gotujemy budyń, ktory nastepnie odstawiamy do ostygnięcia.
Białka ubijamy na piane dodajac pod koniec 0,5 szkl cukru. nastepnie dodajemy żółtka i mąki. Ciasto dzielimy na 2 częsci.
Do jednej dodajemy 2 łyzki kakao do drugiej 2 łyzki kiślu. Ciasta wylewamy na przemian na blache (tak jakbysmy piekli zebre). Pieczemy w piek nagrzanym do 160-165st przez ok 30-40min. Studzimy.
2/3 czekolady mlecznej i 1/3 gorzkiej rozpuszczamy (drobno łamiemy, kroimy) z 3łyzkami mleka w kapieli wodnej.(wystarczy konsystencja gęstej smietany).
Masło ucieramy na puch, nastepnie dodajemy na przemian zimny budyń i roztopioną (nie za gorącą) czekoladę. Wszystko mieszamy na jednolitą mase.
Ostudzone ciasto przekrawamy na pół. Nasączamy herbata wymieszana z alkoholem i aromaten. Jeden placek smarujemy kremem i przykrywamy drugim.
Z pozostalej mlecznej czekolady i 1/2 (pozostalej) gorzkiej robimy polewe- roztapiamy z 4 łyzkami mleka w kapieli wodnej. Wstawiamy do lodowki na ok 30min. Smacznego!:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Konto usunięte 16 września 2009Zgłoś do usunięcia
ooo no właśnie ;) ładny wzorek wyszedł :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 15 września 2009Zgłoś do usunięcia
Szkoda, że nie ma zdjęcia :( generalnie już sam widok czekoladowych pyszności poprawia mi nastrój ;) poza tym na przepisy bez zdjęć nie zwraca się większej uwagi :(0 Kto głosował? | Odpowiedz