Do góry

Desery Przepis na:

Zakręcone drożdżówki z serem i brzoskwiniami

Przepis dnia 2019-07-21
Zakręcone drożdżówki z serem i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 1631

Dodano:

Odsłon: 3598

Pyszne bułeczki drożdżowe. Nawet na drugi dzień są miękkie i smaczne. Przepis z grupy kulinarnej, Domowa Piekarnia.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 25 g. drożdży
  • 100 g. masła
  • Masa serowa:
  • 250 g. sera białego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu (proszek)
  • 1 żółtko
  • Dodatkowo:
  • 2 brzoskwinie, lub inne owoce
  • Lukier:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 6 łyżek cukru pudru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakręcone drożdżówki z serem i brzoskwiniami

Przygotowanie

  1. Ciepłe mleko, wlać do miski. Wkruszyć drożdże i dodać łyżkę cukru.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    Następnie wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Dodać jajko i żółtka. Wymieszać.
    Na koniec, wlać roztopione masło.
    Wyrobić mikserem z hakami.
    Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie przygotować masę serową.
    Ser przełożyć do miski, dodać budyń, cukier i żółtko.
    Rozgnieść widelcem. Wymieszać, żeby składniki się połączyły.

    Brzoskwinie, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

  3. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt.
    Na ciasto wyłożyć ser, a na ser owoce.

  4. Następnie zawinąć w rulon i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
    Bułeczki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić do napuszenia na 15-20 minut.
    Piec w temperaturze 180 stopni, 25 minu

  5. Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę i sok z cytryny, następnie stopniowo
    dodawać cukier. Mieszać, do uzyskania gładkiego lukru.
    Przestudzone bułeczki, udekorować lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń